19 Ağustos 2007 Pazar

1082-1302 Bizans Venedik İlişkileri

Birinci Alexsios Komnenos Venediklilerle bir anlaşma yapar. Anlaşmaya göre Venedik, Bizans'ın tüm limanlarında vergi vermeden ticaret yapma hakkını kazandı. Bu ise Venediğin Bizanstan üstün bir hale gelmesini sağladı. Bizans hem özgürlüğünü kaybetti hemde Batıya bağlı bir Devlet oldu. Bildiğimiz gibi bu dönemlerde Haçlı seferleri vardı. Zaten IV. cü Haçlı seferinin amacı İstanbul Şehrini ele geçirmek ve Batılı birini imparator ilan etmekti. Nisan 1204 yılında İstanbul'u zaptettiler ve bir latin devleti kurdular. Venedik, şehrin kıyılarını ve adalarını almakla bir koloni devlet oldu.

1204-1206 İznik Rum İmp Durumu

İlk imparator I.Theodosius Laskaris 1219'da yaptığı anlaşma ile Venediğe vergiden muhaf ticaret yapma hakkı verdi ancak halkına yabancı mal almayı yasakladı. Bunu yapmasıyla birlikte Venedikle yaptığı anlaşmanın değeri kalmadı.

1261-1302 Bizans'ın Durumu

1261'de İstanbul latin ijgalinden kurtuldu. Türkler, Batılılar, Sırplar, Bulgarlar, Venedik ve Cenevizlilere karşı verilen mücadele sonucu kaybettiği topraklar yüzünden Bizans adeta kendi toprakları içinde hapsedilmişti.

0 yorum: