5 Mayıs 2007 Cumartesi

BALKAN TÜRKLERİ

Türkler' in Balkanlara yerleşmesi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Türkler Balkanlar'a iki ayrı koldan gekmişlerdir. Birincisi Hazar Denizi-Karadeniz kuzeyinden, ikincisi ise güneyden Anadolu üzerindendir.
Balkanlar'a gelen ilk Türk kavimleri MS 300 yıllardan itibaren Karadeniz'in kuzeyinden geçerek bölgeye yerleşmişlerdir. Bunlar Oğur, Bulgar, Peçenek, Avar, Sabar, Oğuz, Kuman'lar gibi Türk boylarıdır. Ancak bu Türk kavimlerinin büyük bir çoğunluğu hristiyanlığı kabul ederek Slavlaşmışlardır. Tarihçiler bunlara ''Kayıp Türk Kavimleri'' olarak adlandırmışlardır. Slav ve Bizanslılar'ın ideolojik baskıları nedeni ile kimliklerini kaybetmişlerdir.
Balkanlar'a giren ikinci Türk kuşağı ise Anadolu üzerinden olmuştur. Orta Asya'dan gelip Anadolu'ya yerleşen Türkler, Osmanlı beyliği zamanında Çanakale boğazını geçerek Balkanlar'a ayak basmış, 1526 yılında kazanılan Mohaç Zaferi ile Balkanlar'da kesin Türk egemenliği dönemi başlamıştır. Anadolu'dan seçme aileler Batı Trakya, Bulgaristan, Makedonya, Eski yugoslavya ve Romanya'ya yerleştirilmiştir.
19 y.y Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamaya başlaması, 1878 yılında Berlin Anlaşması ile Sırbistan, Romanya ve Karadağ'ın bağımsızlığının kabulu, 1909 yılında yapılan Peterzburg anlaşması ile Bulgaristan'ın bağımsızlığı, 1912 Balkan Savaşı esnasında Arnavutluğun bağımsızlığını kazanması soncu Balkanlar Türk hakimiyetinden çıkmıştır.
1830 yıllarından sonra Türk şehirleri yakılıp yıkılmış, Türk mal varlığı yağmalanmış, Anadoluya akın akın göç başlamıştır. Bütün bunlar sonucu Türkler Balkanlar'da kimliklerini muhafaza etmeye çalışan azınlık haline düşmüştür.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

realist oldugun icin seni kutlarim