3 Mayıs 2007 Perşembe

Medeniyetler Şehri İstanbul'un Fethi

II. Murad'ın ölümünden sonra II.Mehmed hükümdar oldu. II Murad döneminde, Devletin resmi kayıtları Türkçe tutulmuştur. Yerine geçen II.Mehmed çağın bilginleri, alim ve hocaları tarafından çok iyi eğitilmiş bir şehzadeydi.

Fethi Hazırlayan Sebepler
Bizans Devleti, Rumeli ve Anadolu arasında bir engeldi. İstanbul'un stratejik bir önemi vardı.Bizans, Türk beyliklerini Osmanlı aleyhine kışkırtıyor, devleti karışıklıklara sürüklüyordu. İstanbul, üç kıtayı birbirine bağlayan deniz ve kara yollarının kesiştiği tek merkezdi. Dünya ticaretine hakim olmak için de devrin en büyük limanı olan bu şehrin fethi şarttı.
Hz. Muhammed'in İstanbul'u fethedecek kumandanı ve ordusunu övdüğü ve kutladığı konusunda hadis de vardı.
Bizans Roma imparatorluğunun manevi mirasçısıydı. Bu bakımdan İstanbul'u fetheden devlete, Batı'nın bakışı da farklı olacaktı.

Bizans'ta Durum
İmparator IX. Konstantin Dragenes savunma tedbirlerini artırdı. Yıkık surları ve kaleleri tamir etti. Donanmayı Haliç'e çektirip girişi zincirle kapatırdı. Hristiyan ülkelerinden yardım istedi ancak Cenevizlilerden başka bu isteği kimse kabul etmedi.
Bizansta mezhep ve din problemleri vardı. Bizans'ta çoğunluk olan Ortodoks halkı Katoliklerden nefret ediyordu. Halk ile bazı devlet adamları kardinal külahı görmektense Türk sarığı görmeyi tercih ediyordu. Çünkü IV. Haçlı seferleri sırasında Latinler İstanbul'u yağmalamıştı.

İstanbul'un Fethi 23 Mart 1453'te Edirne'den hareket etti. 5 Nisan 1453'te karadan ve denizden kuşatmayı başlattı. Sultan boş yere kan dökülmesin diyerek şehrin teslimini istedi. İmparator bu teklifi red etti. 6 Nisan sabahı savaş başladı. Papalıktan gelen yardım gemilerinin Haliç'e girmesi Sultan'ı kızdırdı. Çünkü Haliç'in ağzı zincirle kapatılmıştı. Buradan Osmanlı gemileri geçemiyordu. 22 Nisan 80 Osmanlı hafif gemisini bir gecede Tophane-Tepebaşı yoluyla Haliçe indirtti. Sabahleyin Bizanlılar bu manzarayı gördüklerinde şaşırdılar. Çünkü karadan kızaklarla kaydırarak gerçekleştirilen bu hareket, o güne kadar ne görülmüş ne de düşünülmüştü.
Sultan, 29 Mayıs 1453'te sabah namazından sonra kesin hücüm emri verdi. Topkapı surlarının üzerinde Ulubatlı Hasan öncülüğündeki birlik, Türk bayrağını dikti. İstanbul fethedilmişti. Cana kıyılmadı ve yıkım yapılmadı.
Sultan II.Mehmed, hocası Akşemseddin'in arkasında şehre girdi. Bizanslılar, bu manzara ve genç hükümdar kaşısında çok şaşırdılar. Sultan doğruca Ayasofya'ya gitti. Burayı fetih hakkı olarak camiye çevirdi. Bundan sonra Sultan Mehmed, fetheden anlamında Fatih ünvanıyla anılacaktır.

Fethin Önemi
Türkiye birliği kesin olarak sağlandı. Anadolu ve Rumeli tabii merkezinde birleşti. Fatih; Türkler için büyük bir Hakan, Avrupalılar için Doğu Roma imparatoru oldu.
Ticari ve stratejik önemi bulunan boğazların tek hakimi oldular.
Ortodoks klisesinin başı olan patrik, dini konularda tamamen serbest bırakıldı.
Ermeni klisesi Hürriyetine kavuştu.Kısaca Orta Çağ'ın kapandığını ve yni bir çağın başladığını göstermektedir.

0 yorum: