6 Mayıs 2007 Pazar

BATI TRAKYA TÜRKLERİ


MÖ VI ve MS III.cü yüzyıllar arasında Pers, Makedon, Roma ve Bizanslıların hakimiyetine giren Trakya'ya Türkler ilk defa 1263 yılında Selçuklu İmparatorluğu ile ayak basmıştır. Bunu 17 kez boğaz geçişi takip etmiş ve 1354 yılında bir daha dönülmemek üzere Trakya'ya geçilmiştir.
1371 yılında Gümülcine, 1373 yılında İskeçe, 1430 yılında Selanik alınarak Anadolu'dan seçme, güvenilir ve savaşcı Türk aileleri bölgeye yerleştirilmişler. Bu aileler arasında 1830'larda Makedonya'dan ve Vodina'dan göç eden, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyu da bulunmaktadır. 1460'da Mora'nın fethi ile bugünkü Yunanistan tümüyle Türkler'in hakimiyeti altına girmiştir.
1699 Karlofça anlaşması sonucu Ruslar tarafından desteklenen ve kışkırtılan Rumlar ilk defa Morada isyan etmişler. Batılı devletlerin yardımı ile Batı Trakya'yı (Lozan antlaşması ile) ele geçirmişler. Lozan anlaşmasından sonra Batı Trakya hariç diğer bölgelerde yaşayan Türkler Anadoluya gelmişlerdir.
Günümüzde nüfusu 350-400 bin dir. Ancak 200 bin gösterilmektedir. Bunun nedeni ise Türk Yunan mezalimi olmuştur. Yunanistan'ın Türkler üzerinde uyguladığı milli kimliklerini kaybettirecek eğitim ve asimilasyon politikaları ile Türkleri zayıf bırakmaya çalışmaktadır. Bütün bunlara rağmen Batı Trakya Türkleri kimlik ve kültürlerini korumaya devam etmektedirler.

0 yorum: