10 Mayıs 2007 Perşembe

BULGARİSTAN TÜRKLERİ

Bulgaristan'da Türkleri'nin menşei çok eskilere dayanmaktadır. 6 ve 7 nci y.y.'larda Tuna Bulgarları, 10 ve 12 y.y.' larda Karadeniz'in kuzeyinden gelen Kuman, Peçenek ve Uzlar bu bölgeye yerleşmişlerdir. Bu boyların büyük bir kısmı Slavlaşmış ise de önemli bir kısmı Türklüklerini muhafaza etmişlerdir. 1371 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgeye gelmesiyle Anadolu'dan Türkler yerleştirilmeye başlamışlar.
Ancak Osmanlı İparatorluğu zayıflamaya başlamıştı. Balkanlarda Avrupa oyunu oynanıyordu.1877-78 yıllarında Osmanlı Rus harbi(savaşı) olmuştu. Türklere soykırım yapıldı. 350 bin Türk öldürüldü. 800 bin Türk Anadolu'ya göç etmek zorunda kalmıştır.Berlin anlaşmasıyla Bulgaristan prensliği kurulmuştur.
1908 yılında Bulgaristan bağımsızlığını ilan etmişti. Türkler zor günler geçiriyordu.Türklere; Pomak, Torbeş, Çingene, Müslüman Bulgarlar diye ayrıma politikasına maruz kalmışlardır. Günümüze kadar 5 defa büyük göç yaşanmış. 900 000'den fazla soydaşımız Anadolu'ya göç etmek zorunda kalmıştı. Günümüzde Rodop dağları, Pirin, Vardar, Filibe, Kırcaeli, Eğrider gibi bölgelerde Türkler çoğunluk durumundadır. Bulgaristan'da 3 milyon Türk yaşamaktadır bu demektir ki; nüfüsün %30'u Türktür.
Komunizm döneminde topraklarını ve eğitim olanakları ellerinden alınan Türkler fakirleştirilerek alt tabaka haline getirilmişlerdir. Komunizmin yıkılmasından sonra toparlanan ve kendi siyasi organizasyonlarını kuran Türkler,siyasi,sosyal ve ekonomik alanlarda seslerini duyurmaya başlamışlardır.

0 yorum: