1 Mayıs 2007 Salı

Kız Kulesi Efsanesi

Kızkulesi Asya ile Avrupa'nın kesiştiği bir noktada yer alır. İki kıta arasındaki konumu sebebiyle dünyada eşi benzeri olmayan yapılar konumundadır. Antik çağda başlayan geçmişi ile Yunan'dan Bizans İmparatorluğu'na Bizans'dan Osmanlı İmparatorluğu'na tüm tarihi dönemlerde var olarak günümüze kadar gelmiştir. 2500 yıllık tarihe sahiptir. Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapmıştır. Bizans Döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde savunma kalesi olmaktan çok bir gösteri platformu olarak kullanılmış ve Mehterler adaya getirilen topların atışları ile birlikte nevbet (bir çeşit istiklal marşı) okumuşlardır.

EFSANELER

Hero İle Leandros'un Aşkı
Ovidus'un kaydettiği bir aşk hikayesidir. Hero ile Leandros'un hüzünlü aşkını anlatmaktadır. Hero Afroditin rahibelerindendir ve aşka yasaklıdır.Yıllar sonra Afrodit'in tapınağında yapılan bir törene katılmak için kuleden ayrılır ve orada Leandros ile karşılaşır. Birbirine aşık olan bu iki genc, gece Leandros'un kuleye gelmesiyle aşklarını kutsarlar. Kız kulesi her gece iki gencin yasak aşlarına tanıklık eder. Leandros'un yüzerek geldiği fırtınalı bir günda Hero'nun yaktığı sevda ateşinin feneri söner. Karanlıkta yolunu kaybeden Leandros,boğazın sularına gömülür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero da kendisni Kızkulesi'nden boğazın sularına bırakır.

Prenses'in Ölümü
Kehanete göre kralın birine, çok sevdiği kızı 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Bunun üzerine Kral denizin ortasında bu kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir. Kaderin kaçınılmazlığını kanıtlarcasına, kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, Prenses'in tenine süzülerek zehrini boşaltır. Kral, kızına demirden bir tabut yaptırarak Ayasofya'nın giriş kapısının üstüne yerleştirir. Bugün bu tabut'da iki tane delik vardır. Yılan'ın ölümünden sonra da onu rahat bırakmadığına dair hikayeler anlatılır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sadece bilimsel degil hikayemsi de anlatmissin bu ise tarihi sikikici olmaktan kurtariyoyor...tarihi daha heyecanli olmasina neden oluyor..tebrikler